Acné

Roodheid, pukkels, puistjes, ontstekingen op de huid: acne is een veelvoorkomend en erg vervelend huidprobleem. Acne ontstaat doordat talgklieren in de huid verstopt en/of ontstoken raken en kan acne littekens veroorzaken. Er bestaan verschillende vormen acne. Je kunt er last van hebben op het gezicht (vulgaris) maar ook elders op het lichaam of in de lichaamsplooien (ectopica/ Hidradenitis suppurativa). Acne komt het meest voor bij jongeren rond de puberteit, maar er bestaan ook vormen die ontstaan op latere leeftijd (acne tarda). Een hele heftige vorm van acne (conglobata) kan zorgen voor diepe littekens.

Acne kan worden verminderd met een acne behandeling door een huidtherapeut

Bijna iedereen heeft wel eens een lichte vorm van acne gehad en kan zich goed voorstellen hoe cosmetisch storend het is. Gelukkig is er bij Salon Marleen een professionele acne behandeling mogelijk om acne en acne littekens te verwijderen en verminderen. Deze wordt meestal vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed.

Oorzaken acne

Acne heeft veel verschillende oorzaken: genetische factoren, hormonale factoren, psychologische stress, omgevingsfactoren, bepaalde voeding, afsluitende cosmetica en/of druk op de huid en een bacterie, de zogenaamde Propioni Acnes bacterie. Soms kan de oorzaak worden aangepakt, maar vaak is dit onvoldoende. Of er kan geen precieze oorzaak worden achterhaald. De oorzaak van acne is een ingewikkeld proces van factoren. 

Ontstaan acne

Er spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan van acne. De talgklieren maken meer talg aan dan normaal, waardoor de huid vet aanvoelt en de poriën verstopt raken. De huid is daarnaast vaak verdikt doordat de dode huidcellen niet goed kunnen afschilferen. Als een porie verstopt raakt, maar er wordt wel steeds nieuw talg geproduceerd, dan knapt de porie van binnen stuk en kunnen er bacteriën bij komen. Dit leidt tot een rode, pijnlijke ontsteking.

Soorten acne

Acne is klinisch onderverdeeld in 3 gradaties:

  • Acne comedonicum. Gaat vooral gepaard met comedonen, het medische woord voor mee-eters.
  • Acne papulopustolusa. Een middelmatig ernstige vorm, die gepaard gaat met pustels (kleine ontstoken blaasjes gevuld met pus) en ontstekingen.
  • Acne conglobata. Er is sprake van diepe, grote ontstekingen.

Acne behandeling

Heeft u last van acne, dan is het belangrijk om thuis te zorgen voor de juiste producten en een goede huidverzorging. Daarnaast kan de huidtherapeut met een acne behandeling de acne drastisch verminderen. Een fijne bijkomstigheid is dat voor acne behandelingen bijna altijd een vergoeding van de zorgverzekering geldt, zonder het eigen risico te gebruiken. Een verwijzing is meestal niet nodig.

EEN ACNE BEHANDELING EN LITTEKEN BEHANDELING WORDT DOOR DE MEESTE ZORGVERZEKERAARS VERGOED!

Acne behandeling in Steenwijk

Uw acne behandeling in onze salon in Steenwijk begint met een gratis intakegesprek, waarbij de huidtherapeut uw huid goed zal bekijken. Vervolgens wordt er samen een behandeling afgesproken. Bij de acne behandeling worden de hoofdoorzaken – verdikte huid en verstoppingen – aangepakt. Dat kan door een dieptereiniging, laser behandeling of medische (chemische) peeling. Ook kan een goede acne creme wonderen verrichten.

Dieptereiniging

Tijdens een diepte reinigingsbehandeling wordt de huid grondig gereinigd met speciale producten en technieken.

Acne laser

Een acne laser kan zorgen voor een vermindering van ontstekingen. De hitte die de IPL of laser afgeeft, doodt bacteriën waardoor ontstekingen opgeruimd worden. Daarnaast zorgt de laser ervoor dat roodheden en pigmentvlekjes verdwijnen. Ook rode plekjes die kunnen achterblijven na een puistje worden door de laser verwijderd. Heeft u last van diepe acne littekens, dan kan een fractionele laser helpen om de huid gladder te krijgen.

Medische peelings

Een medische peeling zorgt ervoor dat het bovenste “dode” huidlaagje in een versneld tempo afschilfert, zodat er een nieuwe, gladde huid zonder verstoppingen ontstaat. Een peeling wordt ook welchemische exfoliatie genoemd. Er bestaan verschillende soorten peelings, die werken op verschillende lagen in de huid. Hoe sterker de peeling, hoe dieper en intensiever de werking.

  • Acnebehandeling met AHA/BHA (glycolzuur) peeling. Deze oppervlakkige medische (chemische) peeling maakt de bovenste huidlaag dunner, waardoor talg minder snel achterblijft en huidverstoppingen geen kans krijgen. 
  • Acne behandeling met Jessner peeling. Voor een diepere werking en meer resultaat kan er gekozen worden voor de Jessner peeling. Ook bij deze medische peeling wordt de bovenste huidlaag dunner gemaakt, waardoor talg minder snel achterblijft en huidverstopping geen kans krijgt. Bovendien heeft het Salicylzuur een remmende werking op de talgproductie en pakt het de P. Acnes bacterie (acnebacterie) aan. Op deze manier zorgt deze diepe peeling ervoor dat er minder snel nieuwe ontstekingen of onzuiverheden ontstaan.
  • Acne behandeling met TCA peelingDe TCA peeling is een middeldiepe chemische peeling met een korte herstelperiode die ook geschikt is voor een acne litteken behandeling. Deze medische peeling brengt een versnelde celdeling in de huid op gang doordat een organisch zuur de natuurlijke celeiwitten van hun wateromhulsel ontdoet. De bovenste huidlaag droogt daardoor uit en wordt afgestoten. Zo vermindert een TCA peeling de huidoneffenheden, grove poriën en littekens die door acne ontstaan.

Acne creme

Een beproefde methode om nog sneller van je acne af te komen is de combinatie van acne behandeling en acne crème. Deze unieke creme wordt op maat samengesteld uit enkele acne producten met de juiste vitamines of zuren erin, nadat de huid is beoordeeld door een huidtherapeut. Een passende acne crème alleen al kan vaak al wonderen verrichten.

 

Acne litteken behandeling met eMatrix

Acne kan diepe, ontsierende littekens veroorzaken. Met de eMatrix laserbehandeling kunnen acne littekens worden verwijderd en verminderd. De eMatrix is een revolutionaire, veilige behandelmethode die de huid zachter, gladder en egaler maakt. De laser maakt kleine gaatjes in de huid die worden opgevuld met nieuw huidweefsel. Acne littekens worden zo vanuit de bodem opgevuld en worden veel minder zichtbaar of verdwijnen zelfs. Ook zullen de rode vlekken en pigmentplekjes vervagen. Met de eMatrix is het mogelijk om zowel jonge als oude acne-littekens te verwijderen.

Wilt u meer weten over de verschillende acne en acne litteken behandelingen en de vergoeding van uw zorgverzekering? Neem dan contact op voor een gratis consult met de huidtherapeut in onze salon in Steenwijk! Zij kan een persoonlijk behandelplan opstellen en de vergoeding van uw zorgverzekeraar regelen en u zo van uw acne probleem afhelpen.